Stanovení obsahu tuku v potravinách
- Popis aplikace
- FT-IR spektroskopie
- FT-NIR spektroskopie
- Více o aplikaci
V současné době jsou trans mastné kyseliny (TFA) spojovány s celou řadou onemocnění, zejména se zvýšeným rizikem onemocnění srdce. Nachází se však ve velkém množství potravin jako hydrogenované oleje, jelikož vylepšují konzistenci a životnost jídla. Z těchto důvodů země na celém světě ukládají výrobcům uvádět množství TFA. Proto je nutné, aby existovala spolehlivá, rychlá a robustní metoda analýzy, která nebude výrazně komplikovat výrobní procesy.
Tradičně používaná plynová chromatografie (GC) je sice velmi přesná, nicméně vyžaduje izolaci tuků a je relativně pomalá. Navíc se v GC spektrech překrývají pásy cis a trans mastných kyselin, což vyžaduje následné použití metody HPLC, která je nákladná a časově náročná. A právě z těchto důvodů je ideální volbou metoda infračervené spektroskopie (FT-IR) na ATR krystalu, která nejen splňuje požadavky na přesné stanovení obsahu látek, ale také není nutné vzorky nijak složitě upravovat či ředit. Pomocí programu TQ Analyst můžete navíc vytvářet kalibrační metody, díky kterým lze analýzu TFA automatizovat.