Analýza piva a lihovin
- Popis aplikace
- FT-IR spektroskopie
- FT-NIR spektroskopie
Principem výroby piva a lihovin je rozštěpení složitých cukrů (škrobů) a jejich následné zkvašení za pomoci kvasinek. I když je tento proces známý už od pravěku, zahrnuje množství kroků, z nichž každému je potřeba věnovat náležitou pozornost.
Při výrobě je proto nutné sledovat celou řadu parametrů: například obsah alkoholu, maltózy, glukózy a ostatních fermentovatelných cukrů, olejů, polyfenolů, množství rozpuštěného CO2, stupeň fermentace, počet kalorií, specifickou hustotu a barvu piva. Kromě toho je potřeba sledovat i kvalitu a parametry vstupních surovin (chmelu, sladu a ječmene): např. množství proteinu, vlhkost či vitalitu klíčení.
Tyto veličiny lze analyzovat pomocí FT-NIR spektrometru Antaris II, kterým je díky jeho inteligentnímu měřicímu příslušenství možné měřit tekuté, pastovité, sypké i pevné vzorky, granule, zrna i další, celkem nehomogenní látky, a to bez jakékoli dodatečné úpravy.
S programem TQ Analyst můžete navíc vytvářet kalibrační metody, díky kterým lze během několika vteřin kvantifikovat všechny potřebné parametry vzorku.