Analýza rybího masa
- Popis aplikace
- FT-NIR spektroskopie
Kromě toho, že je rybí maso významnou součástí našeho jídelníčku, je také důležité pro výrobu krmiv pro hospodářská i domácí zvířata. Během procesu jejich výroby se rybí maso vaří, lisuje, suší a podstupuje celou řadu procedur. Vzhledem k tomu, že to není přímočarý postup, je potřeba mít všechny kroky výroby pod kontrolou, a kromě toho je nutné určit i klíčové parametry konečného výrobku.
Vstupní suroviny jsou však celkem různorodé (losos, štika, krevety…), a tak je jejich analýza komplikovaná a zdlouhavá. Zpravidla se sleduje obsah proteinu, tuku a vlhkost, přičemž každý z parametrů se provádí jinou metodou a vyžaduje speciálně proškolený personál. Jedna analýza tak může trvat i několik hodin.
S infračervenou spektroskopií v blízké oblasti (FT-NIR) lze všechna tato měření provést najednou, a to během několika vteřin: v programu TQ Analyst pro vás vytvoříme kalibrační metodu sledovaných parametrů a vy už potom jen měříte. FT-NIR spektrometr Antaris II je spolehlivý, rychlý a lze pomocí něj analyzovat pevné, kapalné, práškové i pastovité vzorky, a díky svým relativně malým rozměrům se vejde do každé provozní laboratoře.