Kontrola a testování obalových materiálů
- Popis aplikace
- FT-IR spektroskopie
- Ramanova spektroskopie
Při výrobě potravin, léčiv či potravinových doplňků je kvalita a bezpečnost obalu stejně důležitá jako kvalita a bezpečnost samotného výrobku. Může se však stát, že obal není pro váš výrobek vhodný, je znečištěný neznámým kontaminantem, jeho chemické složení je nevyhovující nebo v něm kvůli interakci s výrobkem dojde k nežádoucí reakci. Některé z těchto problémů lze vyřešit snadno bez většího vědeckého zkoumání, jiné však vyžadují podrobnou laboratorní analýzu.
Klasické analytické postupy jsou ale často časově náročné, a také vyžadují speciálně proškolený personál; získat tak např. informaci o chemickém složení nežádoucího kontaminantu tak může trvat dlouhé hodiny.
Pomocí metod molekulární spektroskopie (infračervená a Ramanova) je možné efektivně zkrátit čas analýzy. Spektrum, naměřené během několika vteřin, můžete porovnat se spektry ve spektrální knihovně, a tak téměř okamžitě identifikovat neznámé látky nebo ověřit chemické složení vzorku. S Ramanovou spektroskopií můžete navíc sledovat chemické složení jednotlivých vrstev mnohovrstevnatých polymerů nebo měřit chemické mapy větších oblastí vzorku.