Identifikace falšovaných jedlých olejů
- Popis aplikace
- FT-NIR spektroskopie
Olivový olej je nejčastěji falšovaným výrobkem v EU a podle evropských kontrolních orgánů je černý trh v tomto odvětví podobně výnosný jako obchod s drogami. Zakoupený padělek je ve většině případů zdraví neškodný (levnější oleje jsou zpravidla dobarvovány zeleným barvivem rostlinného původu), i tak tento byznys poškozuje poctivé výrobce.
Metodami vibrační spektroskopie však můžete nejen identifikovat padělaný výrobek, ale také studovat parametry pravého, např. kvůli zlepšení výrobních procesů.
Lze sledovat následující parametry jedlých olejů:
- množství jódu
- průměrná délka fatty acid řetězce
- identifikace a kvalifikace oleje
- profil mastných kyselin, vlhkost a další parametry
- kvalita semen, ze kterých se vyrábí
Pomocí FT-NIR spektrometru Antaris II je možné měřit pevné, pastovité, tekuté i práškové vzorky, a dokonce i tak nehomogenní směsi.
Rovněž nabízíme řadu inteligentního měřicího příslušenství, které vám usnadní komplikovaná měření: modul pro měření tekutin a filmů, sondy pro in situ měření, integrační sféry a další.